Juuri kun olin pohtimassa mitä kaikkea muutosta olen viime kuukausien aikana tehnyt omiin elämäntapoihini niin silmääni osui tämä aihe iltapäivälehdestä:

IL, 13.11.2008

Unohda kalliit kuntosalit ja funktionaaliset superelintarvikkeet. Perinteikäs brittisanomalehti The Times listaa 10 hyvää keinoa, joilla terveyttä voi vaalia pienelläkin budjetilla.

1. NUKU

Riittävä uni on ilmainen ja tehokas tapa kerätä voimia, suojautua masennukselta ja välttää väsymyksestä johtuvia onnettomuuksia. Uniongelmista kärsiville The Times suosittelee kahvista ja teestä luopumista ja riittävää liikuntaa.

- hallinnassa, noin 8 h tulee unta yössä, viikonloppuna jopa 10 h yössä

2. LIIKU LUONNOSSA

Metsässä tai niityillä vaeltelu vahvistaa sydäntä, lihaksia ja piristää mieltä. Pirteä mieli auttaa jaksamaan talousongelmienkin keskellä ja näkemään asiat positiivisessa valossa.

- tätä harrastamme koiran kanssa

3. KOKKAA NOPEASTI

Nopea kypsentäminen pienentää sähkölaskua ja auttaa säilyttämän ruoka-aineiden arvokkaat vitamiinit.

- tätäkin tulee harrastettua

4. RENTOUDU

Etsi itsellesi rauhallinen paikka ja istu alas. Laita herätyskello soimaan minuutin kuluttua, sulje silmäsi ja hengitä rauhallisesti sisään ja ulos kellon soimiseen asti. Tehokkaampia meditointiharjoituksia varten kipaise kirjastoon ja lainaa ilmaiseksi mielenkiintoiselta tuntuva opas.

- tämä pitäisi muistaa... kerran viikossa kasvo- ja silmänaamio.... miten olisi lauantaisin iltapäivällä?

5. LUOVU PAHOISTA TAVOISTA

Tupakointi käy paitsi terveydelle myös kukkarolle. Kalliilta tuntuvat nikotiinilaastarit voivat olla hyvä sijoitus, jos pääset niiden avulla eroon satoja euroja vuodessa maksavasta sauhuttelusta.

- no, tätä en ole koskaan harrastanut. Pepsinkin jätin nyt pois.

6. UNOHDA "PUHDISTUSKUURIT"

Maksa on elimistön oma, äärimmäisen tehokas, puhdistuskoneisto, joka ei tarvitse ulkopuolista apua. Erilaisista juomista, pillereistä ja dieeteistä hyötyvät lähinnä niiden valmistajat.

- näitä kuureja mä en ole koskaan tajunnut

7. KÄVELYTÄ KOIRAA

Kävely on loistavaa liikuntaa ja eläimen seura tekee siitä vielä hauskempaa ja sosiaalisempaa. Jos sinulla ei ole omaa koiraa, kysy naapurilta, tarvitsisiko hän ulkoilutusapua.

- tämä on jo hallussa

8. VAIHDA HALPAAN KUNTOSALIIN

Hienon yksityissalin kuukausimaksu on helposti 60-80 euroa. Halvemmalla rauta nousee kaupunkien tai yliopistojen liikuntapaikoissa, jotka tarjoavat myös ohjattua liikuntaa.

- koko syksyn sairastamisen takia kuntoilu on jäänyt vähemmälle. Uuden toimistotilojen tarjoamat mahdollisuudet pitää tarkistaa.

9. HOIDA HAMPAITA

Hammaslääkärin vuositarkastus on vielä halpa juttu, mutta pahasti reikiintyneen purukaluston hoitoon uppoaa helposti suuria summia. Ennaltaehkäisy on tässäkin kaiken avain: osta hyvä hammasharja, tahnaa ja hammaslankaa ja käytä niitä oikein ja säännöllisesti.

- tähänkin on paneuduttu nyt syksyllä ja nimenomaan siihen ennaltaehkäisyyn

10. LUOVU IHMERUOISTA

Granaattiomenamehu on toki terveellistä, mutta yhtä lailla keho pitää kaalista, pinaatista ja kotimaisista marjoista. Keho ei myöskään kaipaa kalliita erikoisvesiä; tavallinen kraanavesi hoitaa nesteytyksen mallikkaasti.

- niin totta ja ihmeruoat ovat jääneetkin kauppoihin. Eläköön kotiruoka :)

http://www.iltalehti.fi/terveys/200811118572912_tr.shtml

****

Keskivartalolihavuus lisää dramaattisesti ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Vyötärölle kasvanut vararavintorengas on vakava terveysriski myös normaalipainoisilla ihmisillä, paljastaa tuore suurtutkimus, joka pohjautuu 360 000 ihmisen tietoihin yhdeksästä Euroopan maasta.

Analyysien perusteella jokainen viiden sentin lisäys vyötärönympärykseen kasvattaa ennenaikaisen kuoleman riskiä 13-17 prosenttia, vaikka painoindeksi pysyisi samana.

- Harva yksittäinen ominaisuus kasvattaa kuolinriskiä yhtä selvästi, tupakointia ja runsasta alkoholinkäyttöä lukuun ottamatta, professori Elio Riboli Lontoon Imperial Collegesta kommentoi tuloksia BBC:lle.

Terveellisen vyötärömitan ylärajana pidetään naisilla 80 senttiä ja miehillä 94 senttiä.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine study -lehdessä.

Huolestuttavaa.... missäs se mittanauha olikaan?