Selatessani rästissä olevia lukemattomia lehtiä, käsiini sattui Anna (nro 16, 2008) ja artikkeli "Eläkkeesi on 500 € kuussa". Tässä lyhyt tiivistelmä:

Ikä maksaa

Nuorempien sukupolvien eläkkeiden pienuus johtuu lakimuutoksesta, jonka perusteella eläke lasketaan nykyään koko työuralta, ei viimeisten vuosien ansioista. Useihan ura ja palkka ovat huipussaan työuran lopulla.

Suomalainen ei tulevaa murehdi

Luottamus yhteiskuntaan on suuri ja suomalaisia ei näytä pahemmin huolettavan eläkeikä, eikä oman talouden pitkäaikainen suunnittelu kiinnosta. Vain 4 % suomalaisista suunnittelee talouttaan yli 10 vuoden päähän. Lähes kolmasosa suomalaisista ei säästä tulevaa varten ollenkaan. Suomalaiset säästävät keskimäärin 200 euroa kuussa. Suomalaiset suunnittelevat talouttaan hyvin lyhyellä perspektiivillä.

Vitkuttelulla menetät rahaa

Arvioidaan, että suuremmalla osalla suomalaisista eläkepäivien ansiot koostuvat yhdistelmästä lakisääteinen eläke, vapaaehtoinen eläkevakuutus ja muut säästöt. Tällä hetkellä vasta vajaalla miljoonalla suomalaisella on vapaaehtoinen eläkevakuutus. Vitkuttelulla menettää vain rahaa - ja summat voivat olla tulevaisuuden kannalta suuria. Esimerkiksi: 6 kuukautta säästämistä miettivä menettää 7000 euroa (10 % vuosikorko, 100 € talletus per kk) eläkkeen loppusummasta.

**********

Nelikymppiset miehet eivät ymmärrä terveysriskejään

stt

Moni nelikymppinen mies pitää omaa terveyttään hyvänä, vaikka riskimittarit näyttävät punaista.

Tuoreen väitöskirjan mukaan enemmistö tämän ikäluokan miehistä oli ylipainoisia tai lihavia. Yli 40 prosentilla heistä oli korkea verenpaine. Yli puolet tutkimuksessa mukana olleista tupakoi päivittäin ja 40 prosenttia käytti paljon alkoholia. Moni heistä kärsi myös unettomuudesta ja masennusoireista.

Väitöstutkimusta tehnyt Anita Näslindh-Ylispangar yllättyi, että riskitekijöistä huolimatta noin puolet miehistä koki oman terveydentilansa hyväksi. He pitivät itseään terveenä, jos heillä ei ollut vyötärölihavuutta, hammasongelmia tai todettua sairautta tai vammaa.

Useimpia miehiä olivat terveysasioissa neuvoneet läheiset. Vain harva oli saanut neuvoja hoitohenkilökunnalta.

Väitöstyössä Helsingin yliopistolle selvitettiin 40-vuotiaiden miesten terveyskäyttäytymistä, -uskomuksia ja miesten terveysneuvontaa.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Nelikymppiset+miehet+eiv%C3%A4t+ymm%C3%A4rr%C3%A4+terveysriskej%C3%A4%C3%A4n/1135239964310

Kuvan kaltainen asenne on hyvin havaittavissa meissä suomalaisissa (ja uskoisin myös monissa muissakin maissa, individualismi kukoistaa...)

1959672.jpg